AirFlow Starship tovornjak

Shell Lubricants in AirFlow Truck Company sta združila svoje moči pri razvoju novega visoko-učinkovitega tovornjaka AirFlow Starship.

0

Cilj je bil ustvariti zelo zmogljivo vlečno vozilo v kombinaciji z učinkovito aerodinamično prikolico. Skupaj naj bi bila poraba čim manjša, v ozračje pa spustila čim manj CO2 emisij in to z uporabo že obstoječih tehnoloških rešitev.

Čeprav je klasična šasija, kovinska, konfiguracije 6x2m, je karoserija v veliki meri narejena iz karbonskih vlaken, da so s tem zmanjšali maso vozila. Veliko pozornosti je namenjeno aerodinamiki in zmanjšanju zračnega upora. Maska hladilnika je sicer premična, ki se po potrebi zapira ali odpira, s potrebami da bo količina zraka za hlajenje motorja zadostna. Kot dirkalni avtomobili ima tudi ta tovornjak številne aerodinamične elemente in izrazite bočne panele, ki omogočajo boljši pretok med vlečnim vozilom in prikolico.

Tovornjak ima 6-valjni Cumminsov X15 motor, prostornine 15 litrov, moči 400 KM in 2.508 Nm navora.  Na Mascus Slovenija strani lahko dobite oglase za rabljene CUMMINS motorje.

Moč Cummins motorja se prenaša preko 18 stopenjskega Eaton avtomatiziranega menjalnika (AMT), ki je primeren za vožnjo tudi z nižjim številom vrtljajev. Na zadnji osi vozila se nahaja generator oz. elektromotor, ki med zaviranjem izvaja polnjenje baterije, napetosti 48 voltov. Ob speljevanju in pospeševanju pa pomaga motorju.

Električni sistem je relativno “kompliciran”, saj je v osnovni napetost 48 voltov, za napajanje komponent pa je na voljo 12-voltni električni sistem. Za zagon motorja je namesto akumulatorja vgrajen “superkondenzator”, za polnjenje baterij pa se uporablja poseben inverter oz. polnilec moči 6 kW.

Vir: Etransport

Delite v družabnih medijih:
FacebookTwitterLinkedIn

Pustite komentar