Scanio doletela kazen zaradi kartelnega dogovarjanja!

0

Evropska komisija je danes zaradi vpletenosti v kartelno dogovarjanje proizvajalcev tovornjakov švedski Scanii naložila 880 milijonov evrov kazni.

Že lani poleti je Bruselj kaznoval proizvajalce tovornjakov MAN, Volvo/Renault, Daimler, Iveco in DAF, negotova je ostala le usoda Scanie, ki ni priznala krivde in ni privolila v poravnano. Zaradi kartelnega dogovarjanja in kršitve protimonopolnih pravil EU je lani poleti komisija omenjenim petim proizvajalcem tovornjakov naložila rekordnih 2,93 milijarde evrov kazni.

Scania

Po ugotovitvah komisije so se podjetja dogovarjala o cenah srednjih in težkih tovornjakov, časovnici za uvedbo tehnologij za znižanje škodljivih izpustov in prenosu stroškov za doseganje okoljskih standardov na kupce. Podjetja so krivdo priznala in privolila v poravnavo.

Rabljeni Scania tovornjaki

Ker so privolila v sodelovanje s preiskovalci, jim je komisija znižala kazen. Največja kazen je doletela Daimler, kar milijarda evrov, sledil je DAF s 750 milijoni evrovkazni, nato Volvo/Renault z nekaj več kot 670 milijoni evrov in Iveco s 495 milijoni evrov.

Rabljeni SCANIA tovornjaki

Rabljeni IVECO tovornjaki

Rabljeni MAN tovornjaki

Rabljeni DAF tovornjaki

Rabljeni VOLVO tovornjaki

Rabljeni RENAULT tovornjaki

Delite v družabnih medijih:
FacebookTwitterLinkedIn

Pustite komentar