Avtobusi

Mednarodna prodaja rabljenih avtobusov preko Mascusa – zgodba o uspehu podjetja Volvo Buses Norveška

0

Volvo Buses je bil razen nekajletnega premora, vse od leta 1960 vodilni igralec na Norveškem trgu prodaje avtobusov. Njihovo organizacijo sestavlja 10 uslužbencev, ki poleg lokalnih trgovcev po vsej državi delujejo na sedežu podjetja v Oslu. Oddelek za rabljeno opremo vodi skupina dveh usližbencev, ki je odgovorna za prodajo voznega parka rabljenih avtobusov, nameščenih v njihovem objektu blizu letališča Gardermoen.

Prodaja novih avtobusov se od leta do leta razlikuje leta 2019 je bilo samo na Norveškem prodanih 601 avtobusov. Volvo Buses pričakuje, da bo leta 2020 prodal približno 120 rabljenih avtobusov. Glavni poudarek njihovega poslovanja je bila vedno prodaja novih vozil, medtem ko so relativno majhno število rabljenih avtobusov obravnavali njihovi lokalni trgovci.

Naraščajoča trgovina z novimi avtobusi povzroča izzive pri upravljanju z rabljenimi zalogami

Ker je veliko novih avtobusov prodanih na Norveškem v zadnjih nekaj letih postalo nekaj običajnega je podjetje prisililo tudi k razmisleku o možnostih preprodaje rabljenih avtobusov.

„Čeprav je bila prodaja v preteklosti ponavadi po prinicipu z več avtobusi ali samo enim avtobusom na stranko običajna v zadnjem času običajno opazimo manj nakupov večjega števila avtobusov hkrati. In pri teh številnih nakupih novih avtobusov je danes zelo pogosto potrebno vključiti tudi dogovor o odkupu rabljenih avtobusov v račun prodaje novih. Zato se naša flota rabljenih avtobusov povečuje in zahteva več truda in pozornosti z naše strani pri upravljanju in preprodaji. Običajno rabljene avtobuse dobimo preko občasne preprodaje od drugih lastnikov , vendar večina rabljenih avtobusov pride do nas prek pogodb o ponovnem nakupu, ko stranka, da v račun star rabljen avtobus za novi avotbus «pravi Magnus Gulliksen, vodja prodaje rabljenih vozil pri Volvo Buses Norway.

Odločitev o podpisu Mascus pogodbe in odprtju profila na Mascusu jeseni 2018 je bila zato za nas naravni naslednji korak v naši strategiji ponovnega trženja – remarketinga zaradi povečanja potrebe po prodaji rabljenih avtobusov in naplošni potrebi po večji prodaji hkrati. Poleg tega je želel Volvo Buses Norway doseči tudi večjo lokalno in zlasti mednarodno publiko potencialnih kupcev, «nadaljuje.

Ekipa prodajnikov rabljene opreme pri Volvo Buses Norway: (od leve proti desni) Magnus Gulliksen in Johnny Gravseth

„Visokokakovostni oglasi s fotografijami in videoposnetki pomeni večje možnosti prodaje naših rabljenih avtobusov“

Ekipa prodaje rabljene opreme pri podjetju Volvo Buses Norway se zavzema za to, da na Mascusu prikazuje samo visokokakovostne oglase: podrobnosti vozila – stroja morajo biti jasne in informativne. Pri promociji rabljene opreme se zavedajo tudi pomembnosti odličnih fotografij in video posnetkov. „Na srečo nam Mascus kot prodajalec olajša povečanje kakovosti oglasov z dobro premišljenim in podrobnim sistemom za dajanje oglasov, ki strokovno skrbi za tehnični opis in predstavitev. To smo doživeli že večkrat – visokokakovostni oglasi se hitreje pretvorijo v prodajo “, poudarja Gulliksen.

Ena največjih prednosti oglaševanja na Mascusu je bila razširitev njihove mreže strank zunaj Norveške in dostop do trgov, na katerih prej niso delovali.

Če omenimo le nekaj uspešnih mednarodnih prodaj zaradi oglaševanja na Mascusu: 8 rabljenih avtobusov, ki so prej vozili kot mestni avtobusi v Lillehammerju je bilo prodanih v območje Črnega Morja, 10 hibridnih avtobusov iz Trondheima je bilo prodanih v Estonijo, in prav poseben kombinirani avtobus (mešanica avtobusov in tovornjakov) je bil prodan ljubitelju avtomobilizma na Nizozemskem.

V preteklih letih je Mascus tesno sodeloval z Volvom, zlasti na področju tovornjakov in gradbenih strojev, kjer so tudi naše stranke že več kot 15 let.

Občasno smo se pogovarjali z družbo Volvo Buses Norway toda, kot pravi njihov zastopnik Magnus Gulliksen je bila potreba po oglaševalskih storitvah Mascusa očitna šele v zadnjih nekaj letih zaradi vse večje količine zaloge rabljenih avtobusov. Volvo Buses je za nas pomembna stranka, zlasti zaradi znanja in strokovnega znanja v samem trgovanju z avtobusi, ki jih z veseljem delijo z nami, «pravi Erik Rusten, vodja prodaje pri podjetju Mascus Norveška.

Volvo je bil v neprecenljivo pomoč

Njihovo znanje nam v zameno pomaga zgraditi boljše in učinkovitejše storitve. Tako našim oglaševalcem prek naše Mascus platforme za oglaševanje ponujamo tudi posebne storitve, kot so Mascus Indikator cen, Mascus Finančni kalkulator in Krivulje vrednotenja sredstev – Asset Valuation Curves (izračuni preostale vrednosti strojev in vozil za finančni sektor).

‘Volvo je bil v neprecenljivo pomoč pri razumevanju zapletenega trga za rabljene avtobuse in še bolj za električne avtobuse na baterije. To pomeni znanje in izkušnje, da svojim strankam v bančnem in finančnem sektorju zagotovimo najbolj kakovostne vrednostne analize zaloge strojev in vozil, «pravi Johan Lustig, Mascus Valution Service produktni vodja storitev za ocenjevanje vrednosti.

‘Sodelovanje je v obojestransko korist. Mascus pridobi znanje o trgu rabljenih avtobusov Volvo pa lahko v zameno uporablja Mascus storitve pri prodaji rabljenih avtobusov na lokalnem in mednarodnem trgu, «zaključuje Erik Rusten, vodja prodaje za Mascus Norveška.

Ponudba in povpraševanje po rabljenih avtobusih v času koronavirusa

Letos se je poudarek bolj usmeril na rabljene avtobuse predvsem zaradi koronavirus pandemij, ki je vplivala tako na proizvodnjo nove opreme in tudi na kupce, ki si prizadevajo manjših naložb. Poleg tega je veliko kupcev, ki so prisiljeni zmanjšati obseg svojega avtobusnega voznega parka, da se prilagodijo svoji zmanjšani aktivnosti avtobusnih prevozev. Posledica tega je sedaj veliko večja ponudba rabljenih avtobusov kot pa je trenutno povpraševanje zaradi česar je težko dobiti poštene cene rabljenih avtobusov.

„Dobili smo zelo nizke ponudbe nekaterih tujih kupcev in včasih smo prisiljeni sprejeti te ponudbe, kar za kupce pomeni res dobre kupčije. Na koncu se vrednost rabljenih avtobusov z vsakim dnem nedelovanja manjša; amortizacija in skladiščenje sta draga in s prodajo ceneje kot smo si sprva želeli se tako izognemo morebitnim še dodatnim izgubam.

Prejmemo veliko povpraševanj o naših rabljenih avtobusih naprodaj vendar mnogi kupci še niso pripravljeni na nakup. To je rezultat težkih časov v katerih smo se znašli. Na splošno smo zadovoljni, da v teh časih opazimo nekaj dejavnosti in zanimanja okoli naših rabljenih avtobusov, kot pa sploh nič. Prepričani pa smo, da se bodo podjetja in poslovanje počasi povečalo, «zaključuje Magnus Gulliksen pri Volvo Buses Norway.

Volvo Buses Norway trenutno oglašuje potovalne avtobuse, mestne in šolske avtobuse na Mascusu.

Cene za potovalne avtobuse se gibljejo od 123.000 EUR letnika 2017, do samo 4.900 EUR za starejše šolske avtobuse, izdelane leta 2005.

Delite v družabnih medijih:
FacebookTwitterLinkedIn

Pustite komentar