Starship and crane reflection in the SpaceX helmet visor

Mega stroji za sestavljanje SpaceX raket

0

Včasih so za izdelavo čudežev inženiringa potrebni največji stroji in deli opreme. To zagotovo velja za rakete SpaceX in druga vesoljska vozila, ki jih pošiljajo v orbito. SpaceX je znano vesoljsko podjetje za projektiranje, izdelavo in izstrelitev raket, ki ga je leta 2002 ustanovil podjetnik Elon Musk.

Ste kdaj pomislili, kakšne vrste težkih strojev potrebujete za izdelavo in premikanje kosov raket na svoje mesto?

Ves svet z začudenjem spremlja najnovejše dogodke SpaceX -a v teh dneh, zlasti projekt Starship, ki obljublja, da bodo na Luno pristali prvi astronavti po programu Apollo. Toda za gradnjo in premikanjem velikih raket je enaka velika oprema. Pomislite samo na vse mega stroje, ki so vključeni v ta proces: na neverjetno visoke žerjave, ogromne prikolice in da ne omenjam vse posebne opreme za dviganje in dostop, ki brenči okoli segmentov raket v gradbeništvu.

Vse napredke v vesoljski industriji podpirajo vsestranski stroji, ki so v svoji ligi impresivni, čeprav niso vedno prisotni v središču pozornosti. Te je mogoče najti povsod v prostorih SpaceX za gradnjo in preskušanje ter komplekse za zagon, če pogledamo natančno.

Brskali smo po družbenih medijskih računih SpaceX in Elona Muska v iskanju podob teh velikanskih strojev. In tukaj je nekaj takih, ki jih opazimo v Starbase Texasu, proizvodnem obratu in izstrelitvenem mestu za Starship, za katere menimo, da jih velja omeniti.

Premikanje rakete Starship na orbitalno izstrelitveno ploščad

To je naloga, vredna le nekaterih največjih žerjavov na gosenicah na svetu, kot je ta LR 11350, žerjav goseničar z več kot 1000 tonami, ki je bil naročen že leta 2021 in ga je Liebherr še posebej konfiguriral, da lahko postavi zvezdno ladjo na izstrelitveno ploščad.

Potem, ko je na izstrelitveno ploščad dostavljena raketa za dvig super težke rakete, ki popelje vesoljsko plovilo Starship v orbito, se Starship nato elegantno dvigne na raketo za pospeševanje.

Ali lahko preštejete število koles na tej modularni prikolici Fagioli?

Težki prevoz rakete za dvig Super Heavy motorja izvajajo težke modularne prikolice Fagioli, ki lahko prenesejo njeno težo.

In ko rakete ne premikajo, prikolica Fagioli zagotavlja tudi varen prevoz velikega Liebherrjevega žerjava, ki so ga zaradi raznolikosti podaljškov iz drugih žerjavov poimenovali “Frankencrane”.

Dvigala, škarjasta dvigala, dvigala, teleskopski viličarji, karkoli že!

Ker SpaceX svoje zvezdne ladje gradi navpično, morajo delavci svoje delo opravljati visoko. Močni žerjavi so potrebni za dvig 17 sodov iz nerjavečega jekla (s premerom 9 metrov vsak) in nosnega stožca, ki sestavljajo vesoljsko plovilo Starship, medtem ko ultra nosilci postavljajo delavce na potrebne višine za varjenje teh segmentov.

Ker je doseganje zvezd dobesedno posel, ki na velike nadmorske višine vabi ne le astronavte, ampak tudi delavce, ni čudno, da so bolj skromni stroji, kot so dvigala in dvižna oprema vseh znamk in modelov (Genie, Manitou, JLG in drugi), v gibanju v Starbase.

Kaj je naslednje?

Ker se v prostorih trenutno gradi “Mechazilla”, Starship stolp, z namenom, da ujame velikanski ojačevalnik po izstrelitvi, z navdušenjem čakamo na naslednje inženirsko čudo, ki se pojavi pri SpaceX -u.

Zasluga za predstavljeno sliko: kompozicijska fotografija visokotehnološke vesoljske obleke SpaceX in popolnoma zložena Starship.

Delite v družabnih medijih:
FacebookTwitterLinkedIn

Pustite komentar