CASE D3550 buldožer

Buldožer

0

Buldožer, imenovan tudi “Dozer” oziroma buldožer goseničar je močan stroj za potiskanje zemlje ali kamenja, ki se uporablja pri gradnji cest, kmetovanju, gradnji in podiranju. Sestavljen je iz težkega, širokega jeklenega rezila/pluga ali plošče (dozer blade), nameščene na sprednji strani traktorja/buldožerja.

Caterpillar D11 buldožer

Včasih ozirome zelo poredko se uporablja traktor s štirikolesnim pogonom, vendar je skoraj vedno običajno uporabljen tračni ali goseničen tip, ki je nameščen na neprekinjenih kovinskih goseničnih oplatah. Rezilo/plug se lahko dvigne in potisne navzdol s hidravličnimi cilindri.

Pri kopanju se rezilo drži pod površino, za prevoz se dvigne na raven površja, in za trošenje se drži nad nivojem površine, ko se traktor premika naprej.

Buldožerji se uporabljajo za plitva kopanja in izkopavanja, prevoz oziroma premik materiala na kratke razdalje, trošenje materiala raztresenega iz tovornjakov, grobo izravnavanje površin, odstranjevanje dreves, panjev in balvanov, ter čiščenje in izravnavanje okoli “kipanega” materiala.

Buldožer CASE D155x

Sam buldožer lahko opravi veliko vrst izkopov in je koristen v kombinaciji z drugimi stroji v večini izkopnih del.

Najbolj priljubljene oz. najpogosteje znamke buldožerjev so: Caterpillar, Komatsu, Liebherr, Terex, Shantui, CASE, Dresser, New Holland, Dresta, Hanomag, John Deere, Rexroth,..

RABLJENI BULDOŽERJI NA MASCUS.SI!


Buldožer LIEBHERR T766

Vir: Britannica

Delite v družabnih medijih:
FacebookTwitterLinkedIn

Pustite komentar